Een holistische kijk op huidproblematiek

11/09/2021 - 15:59

De huid: ze is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en andere schadelijke omgevingsfactoren. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in topconditie blijft, want wanneer de huidbalans uit evenwicht geraakt, leidt dit maar al te vaak tot huidproblematiek.

Studio Puur bekijkt in deze blog een aantal veel voorkomende huidproblemen en hun oorzaken vanuit holistisch perspectief. Dat wil zeggen dat we het lichaam als één geheel beschouwen en verder kijken dan enkel externe factoren die voor huidaandoeningen kunnen zorgen. We houden ook rekening met intrinsieke factoren, die de conditie van de huid beïnvloeden van binnenuit.

1. Gevoelige huid

Roodheid, schilfering en jeuk zijn de meest voorkomende kenmerken van de gevoelige huid. Deze problematiek kan wijzen op een huidtype, maar ook op een conditie. Je huidtype is genetisch bepaald en is vaak verbonden aan een bepaalde huidskleur. In dit geval is dat lichte huid, die net iets dunner is dan normaal en daardoor gevoeliger voor invloeden van buitenaf.

Wanneer het gaat over de gevoelige huid als huidconditie, gaat het over een verworven problematiek die losstaat van je genetica. Deze wordt vaak veroorzaakt door externe factoren zoals:

  • onaangepaste huidverzorgingsproducten (die toxines bevatten)
  • onderliggende huidaandoeningen zoals rosacea & eczeem
  • omgevingsfactoren zoals het klimaat, luchtvervuiling, UV-straling
  • je psychologische en emotionele gesteldheid
  • je levensstijl en voedingspatroon

Tip: Organicspa heeft in haar gamma een aantal producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid. Ontdek ze via de website of consulteer jouw Organicspa Beauty Professional.

Huidverzorging

Heb je last van een gevoelige huid, sta dan eens stil bij elk van bovenstaande factoren. Wees kritisch in verband met de verzorgingsproducten die je gebruikt en ga na of er irriterende of hormoonverstorende stoffen inzitten.

Om je op weg te helpen publiceerde Studio Puur al eerder een blog over welke ingrediënten er in cosmetica kunnen aanwezig zijn en stelde we eveneens een lijst samen van toxische stoffen die je best kan vermijden.

Omgevingsfactoren

Bescherm je gevoelige huid steeds met een SPF en dit het hele jaar door! Hou bij de keuze van je zonnebescherming opnieuw rekening met de te vermijden stoffen en ga voor een minerale SPF zoals die terug te vinden is in de zonnebescherming van Simple As That, maar ook in de Minerale Foundation van Studio Mino.

Levensstijl en voedingspatroon

Gun jezelf regelmatig een moment van ontspanning en doe minstens een half uur per dag aan lichaamsbeweging. Dit verbetert de bloedcirculatie en bevordert de afvoer van afvalstoffen die een negatieve invloed kunnen hebben op de conditie van je huid.

Sta regelmatig stil bij je psychische en emotionele gesteldheid, want stress en het hormoon cortisol, verzwakken de gesteldheid van de huid, wat huidproblemen in de hand werkt. Dagelijks je aandacht richten op wat je voelt en via meditatie of mindfulness tot rust komen, heeft een helende invloed op het lichaam. Ondersteun je me-time met holistische aromatherapie voor extra balans.

Voedt je huid van binnenuit. Niet enkel de producten die je op je huid smeert, maar ook je voeding bepalen de conditie van je huid. Drink elke dag voldoende water en zorg voor voldoende kleur op je bord. Felgekleurde groenten en fruit zijn een bron van antioxidanten, die je huidgezondheid ondersteunen. Ook voedingssupplementen kunnen in geval van huidproblemen een uitkomst bieden. Bij Studio Puur houden we van de “huidsupplementen” van Correxiko!

Tip voor Professionals: Ben jij ook overtuigd van een holistische aanpak bij huidproblemen en wil jij je klanten graag ondersteunen met professioneel voedingsadvies? Maak dan kennis met de Beautyfood Academy van Studio Puur! We leren je alles over de link tussen gezonde voeding en de huid!

2. Rosacea

Of je al dan niet met rosacea te maken krijgt is genetische bepaald. Het is een chronische aandoening van de bloedvaten, die wordt gekenmerkt door roodheid, al dan niet in combinatie met rode bultjes gevuld met ontstekingsvocht en zwelling van de huid.

Wat deze huidproblematiek precies veroorzaakt, weet men niet precies, maar men vermoedt een verstoord microbioom van de huid. Dit microbioom komt voor in ons gehele lichaam en is in principe een verzameling van bacteriën, virussen, schimmels en zelfs mijten. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en steekt meestal de kop op vanaf de leeftijd van 30 jaar.

Het verloop van rosacea kent verschillende stadia gaande van roodheid tot ontsteking en verdikking van de huid en zelfs oogproblemen als plepharitis en conjunctivitis.

Rosacea vereist vaak een medische behandeling, maar er zijn zeker ook een aantal voorzorgen die je zelf kan nemen om de ernst van deze aandoening te beperken.

Huidverzorging

Let op de aanwezige ingrediënten in de cosmetica die je gebruikt. Vermijd toxische stoffen, maak gebruik van milde reinigers en kies verzorgingsproducten met een lichtgewicht formule en kalmerende ingrediënten zoals Aloë Vera.

Tip: Ken jij al de helende kracht van Aloë Vera in geval van huidproblemen? Ontdek in deze blog wat dit verbluffende geschenk van de natuur zoal voor jou in petto heeft.

Omgevingsfactoren

Gezien huid met rosacea zeer gevoelig is, vermijd je best overmatige blootstelling aan de wind en schadelijke UV-stralen van de zon. Dagelijks gebruik van een minerale SPF is dus ook hier aangeraden. Vermijd extreme hitte tijdens het baden of douchen, want dit kan roodheid in de hand werken en verergeren.

Levensstijl en voedingspatroon

Rosacea verergert, net als de meeste huidaandoeningen trouwens, onder invloed van psychologische stress. Heb je last van een opflakkering, sta dan ook eens stil bij hoe je je op dat moment voelt en probeer je stressniveau naar beneden te halen door tijd vrij te maken voor ontspannende activiteiten.

Wees voorzichtig met cafeïne houdende dranken, want die hebben een vaatverwijdende werking en beperk de inname van alcohol. Schrap pittige gerechten van je menu.

3. Eczeem

Dermatitis of eczeem is een verzamelnaam voor een aantal huidaandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie van de huid. De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, schilfering en bultjes. Eczeem kent een atopische en een non-atopische variant. Atopisch eczeem komt over het algemeen het meest voor.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch of constitutioneel eczeem heeft een genetische component en ontstaat bijgevolg vaak al op zeer jonge leeftijd. Het gaat hier in principe over een aangeboren, chronische overgevoeligheid van de huid. De huid is in principe niet in staat voldoende vocht vast te houden, met droge tot zeer droge huid tot gevolg.

Atopie betekent letterlijk “neiging tot allergische reactie”. Niet minder dan 80% van wie lijdt aan atopisch eczeem heeft dan ook last van andere allergieën zoals astma of hooikoorts.

Wat is non-atopisch eczeem?

Non-atopisch eczeem wordt ook wel contacteczeem genoemd en ontstaat meestal vrij plots. Contactdermatitis is het gevolg van overgevoeligheid van de huid voor bepaalde (irriterende) stoffen, zoals die voorkomen in cosmetica en parfum, maar ook in sierraden (nikkel bijvoorbeeld). Daarnaast kunnen omgevingsfactoren zoals UV-straling, warmte en vocht non-atopisch eczeem in de hand werken.

Bij dit soort dermatitis is het steeds belangrijk te achterhalen waarop de huid precies reageert. Dit kan uiteraard een hele zoektocht met zich meebrengen.

Praktische tips in geval van eczeem

  • Kies voor verzorgingsproducten die milde en kalmerende ingrediënten bevatten, zonder zeep en parfum
  • Let er bij het baden of douchen op dat het water niet te heet is en beperk de tijd dat je huid in contact is met water. Hierdoor blijven je huideigen vetstoffen intact en droogt de huid niet uit
  • Probeer niet aan de huid te krabben en houd je nagels kort. Zo vermijd je dat de huid geïnfecteerd geraakt

4. Droge huid

Wanneer je last hebt van een droge huid, dan kan het opnieuw gaan om een huidtype en een huidconditie. Heb je een droog huidtype dan is dit genetisch bepaald en is er sprake van een zwakkere huidbarrière of lipidelaag en een tekort aan huidolie. De huid houdt hierdoor minder goed vocht vast en droogt bijgevolg uit.

Een droge huid (door een tekort aan talg) is echter niet hetzelfde als een vochtarme of gedehydrateerde huid (door een tekort aan vocht). Zo kan een vette huid toch vochtarm zijn. Huidcellen moeten zo’n 10% aan vocht bevatten, wanneer dit niet het geval is spreken we van de conditie vochtarme huid. Zowel het huidtype als de huidconditie worden gekenmerkt door:

  • gevoelige huid
  • trekkerig gevoel
  • doffe teint
  • schilfering
  • jeuk

Tip: heb je een vette huid met neiging tot acne, die door agressieve behandeling gedehydrateerd is geraakt? Vul de vochtreserve van je huid dan aan met de Moisture Control van Organicspa, een lichte hydraterende dagcrème voor de vette en gemengde huid.

Wat is de barrière lipidelaag precies?

Lipides zijn als het ware het cement die de bouwstenen van je huid samenhouden en ze bevinden zich in de buitenste huidlaag (of stratum corneum). De huidbarrière is dus in principe de eerste verdedigingslinie van je huid die ze beschermt tegen uitdroging, maar ook tegen de volgende externe stressoren:

  • toxines en allergenen
  • bacteriën, schimmels en virussen
  • UV-straling
  • Temperatuurschommellingen

Onderzoek toonde aan de een sterke huidbarrière, een gezond microbioom en hydratatie de basis vormen voor een gezonde huid. Wanneer één van deze elementen uit balans geraakt, is dit een voedingsbodem voor huidproblemen.

Oorzaken van droge of gedehydrateerde huid

Huidverzorging

Overmatig reinigen, overexfoliëren en de aanwezigheid van toxische ingrediënten en agressieve surfactanten in verzorgingsproducten is ongunstig voor de huidbarrière en droogt de huid uit.

Huidveroudering

Door het natuurlijke verouderingsproces van de huid, wordt er steeds minder talg aangemaakt waardoor de barrière lipidelaag minder goed functioneert. De huid wordt hierdoor droger en raakt gedehydrateerd.

Omgevingsfactoren

Temperatuurschommelingen door seizoenswissels, maar ook door verwarming en airconditioning kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Ook schadelijke UV-stralen van de zon onttrekken vocht aan de huid.

Levensstijl en voedingspatroon

Het drinken van alcohol en cafeïne houdende dranken draagt bij aan een droge en gedehydrateerde huid. Een volledige vetvrij dieet kan dan weer essentiële vetzuren aan het lichaam onttrekken. Hierdoor droogt de huid uit.

Hoe behandel je een droge huid?

De oplossing bij droge huid is eigenlijk heel eenvoudig: zorg ervoor dat de barrière lipidelaag herstelt. Dit kan je doen door producten aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen die de huidbarrière intens voeden

Hoe behandel je gedehydrateerde huid?

Dehydratatie kan je voorkomen door dagelijks voldoende water te drinken, je huid te reinigen met milde reinigingsproducten en een moisturizer te gebruiken die geformuleerd is voor de droge, zonder kunstmatig parfum of SD alcohol, zoals de Moisture Rich van Organicspa en sluit af met de Toning Mist.

5. Acne

Acne is een problematiek die iedereen kan treffen, ongeacht je leeftijd, geslacht, huidskleur of huidtype. De aandoening kan worden veroorzaakt door tal van factoren:

intrinsieke factoren

  • genetische aanleg
  • immuniteitsproblemen
  • het microbioom
  • hormoonschommelingen
  • psychologische factoren (stress)

extrinsieke factoren

  • verzorgingsproducten
  • omgevingsfactoren
  • levensstijl en voedingspatroon

Onderzoek toonde aan dat er nooit zoveel volwassenen tussen de 20 en de 40 jaar kampten met een onrustige en onzuivere huid met ontstekingsverschijnselen. Zo’n 40 à 55% van hen kampt met matige tot ernstige acneklachten

Wat veroorzaakt acne?

Overactieve talgklieren

Enkel waar er zich talgklieren bevinden kan acne ontstaan. De grootste concentratie aan talgklieren bevindt zich in de huid van ons gezicht en ons bovenlichaam. Stress en hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat onze talgproductie piekt, waardoor onze poriën verstopt geraken.

Keratinisatie

De huid ontdoet zich van dode huidcellen via een natuurlijk afschilferingsproces, dat ment keratinisatie. Wanneer dit proces verstoord geraakt gaat de huid in hyperkeratose en produceert dan 4 tot 5 keer zoveel dode huidcellen dan normaal. Dit overschot aan dode huidcellen kan de poriën verstoppen.

Bacteriën

In het microbioom van de huid zijn tal van bacteriën aanwezig. Wanneer zij de kans krijgen om zich te voeden met talg in een de zuurstofvrije omgeving van een verstopte porie, veroorzaakt dit irritatie. Hierdoor ontstaat uiteindelijk puistjes.

Wat zijn de gevolgen van acne voor de huid?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en littekens

Wanneer er een ontsteking van de huid heeft plaatsgevonden onder de vorm van acne, resulteert dit na het herstel vaak in een abnormale distributie van pigment in het getroffen gedeelte van de huid. Deze hyperpigmentatie is het gevolg van een overdreven reactie van pigmentcellen op het trauma (hoe klein ook) da de huid geleden heeft.

Tip: Organicspa beschikt binnen haar gamma over een aantal producten die gericht zijn op het egaliseren van de gepigmenteerde huid, zoals de Skin Brightening Cream die geschikt is voor alle huidtypes.

Huidveroudering en inflammaging

Wanneer we ouder worden vertraagt de celvernieuwing en ook hierdoor kunnen dode huidcellen zich makkelijker opstapelen en houden irritaties en ontstekingen langer aan. De enzymen die een rol spelen bij het herstel van de huid, zijn hierdoor langer nodig, waardoor de huid nog sneller verouderd (inflammaging).

Welke factoren kunnen acne verergeren?

Cosmetica

Onzuiverheden die worden veroorzaakt door make-up gebruik staat ook wel bekend onder de naam “acne cosmetica”. Het risico op dit soort acne wordt nog groter wanneer je cosmetica gebruikt met comedogene ingrediënten, die de huid uitdrogen en verstoppen. Je gebruikt dus best aangepaste huidverzorgingsproducten op basis van natuurlijke en gecertificeerd biologische ingrediënten zoals die van Organicspa en minerale make-up zoals die van Studio Mino.

Omgevingsfactoren

Wanneer de huid gedehydrateerd raakt, bijvoorbeeld als gevolg van UV-straling, gaat ze vaak overmatig talg produceren. Ook kan de zon ervoor zorgen dat acnelittekens donkerder en opvallender worden.

Ook luchtvervuiling heeft een invloed op te talgproductie van de huid en activeert vrije radicalen in de huid. Hierdoor verzwakt de huidbarrière en verergert de aanwezige ontsteking in de huid. Fijn stof droogt de huid bovendien uit met een nóg vettere huid als resultaat.

Levensstijl en voedingspatroon

Te lang baden of douchen in te warm water en te vaak exfoliëren droogt de huid uit met overmatige talgproductie tot gevolg.

Tip: Drink dagelijks minstent 2 liter water om voldoende gehydrateerd te blijven en gebruik geen huidverzorgingsproducten die de huidbarrière kunnen strippen. Gebruik dagelijks een hydraterende moisturizer en SPF, ook wanneer je last hebt van acne.

Stress heeft eveneens een invloed op acne, omdat het lichaam dan meer testosteron aanmaakt dan gewoonlijk. Hierdoor komt 5-alfa-reducatase vrij, een enzym dat testosteron omzet in dihydrotestosteron, dat de talgproductie verhoogt. Daarnaast produceert het lichaam onder stress het hormoon cortisol, dat de weerstand verlaagt. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om ontstekingsreacties tegen te gaan.

Het blijft dus belangrijk om jezelf voldoende rust en ontspanning te gunnen.

Wil je als Beauty Professional graag verdeler worden van de gezonde cosmetica van Studio Puur, neem dan gerust contact met ons op!

Word jij graag verdeler van onze producten?

Maak zelf een afspraak in onze online agenda!